Uitgaansleven in Berlijn

Het legendarische nachtleven van Berlijn heeft voor iedereen wel wat te bieden. Er is altijd wel weer wat nieuws te ontdekken in de vele clubs die de Duitse hoofdstad te bieden heeft ! Hiermee is het uitgaansleven van Berlijn ook een van de meest grote en uitgebreidste van Europa. Het aanbod bestaat uit ca. 300 legale clubs.

De meeste clubs serveren electro en techno, maar andere muziekstromingen zijn er ook te vinden. Feesten kunnen soms 48 uur lang duren in de weekenden, maar je kunt het natuurlijk ook iets rustiger aanpakken. Daarnaast zijn er ook nog regelmatige illegale feesten die door de politie worden getolereerd zolang niemand er last van heeft.

Klik hier verder voor een overzicht van beste discotheken/clubs in Berlijn.

Deurbeleid

Met zoveel clubs wil het toch nog wel eens voorkomen dat je een club niet binnenkomt. Groepen die vaak worden geweerd zijn groepen die grotendeels uit mannen bestaan, mensen die niet goed gekleed gaan, dronken lui en vaak ook toeristen. Daarnaast ben je ook grotendeels afhankelijk van het humeur van de deurman maar als je zorgt voor vrouwen in je team en hem wat extra geld oplegt mag het geen problemen opleveren om de beste clubs binnen te komen. Vaak wil het ook helpen om vroeg aanwezig te zijn of juist na de grote horde te arriveren.

De minimumleeftijd ligt voor de meeste clubs op de 18 jaar, voor sommige clubs ook op 21.
Voor de bars geldt geen minimumleeftijd maar wel een rookverbod, ook al wordt deze niet in elke bar nagestreefd.

Waar moet je wanneer wezen ?

De meeste clubs liggen in het oosten van Berlijn. Wijken waar je moet wezen zijn Mitte (rond de Alexanderplatz), Friedrichshain-Kreuzberg (rond de Schlesische Tor) en Prenzlauer Berg (rond de Eberswalder Strasse). Daarnaast zitten er ook een paar grote clubs in Charlottenbrug (west-berlijn) en op de Potsdamer Platz.

  • Oranienburger Strasse - Veel cocktailbarretjes en terrasjes met terrasverwarming (toeristisch)
  • Oranienstrasse - Alternatieve barretjes (multiculti)
  • Simon Dach Strasse - Hip onder Berlijners en een gevarieerd aanbod van cocktailbarretjes en alternatieve tentjes.

Uitgaansavonden

Uitgaansavonden zijn doorgaans donderdag, vrijdag en hoofdzakelijk zaterdag. Sommige clubs in Berlijn zijn ook op andere dagen van de week geopend. In Berlijn is het eigenlijk op elke dag van de week wel mogelijk om te gaan stappen, het aanbod is alleen erg afhankelijk van de dag. Het drukst is het in clubs meestal tussen 02.00u en 03.00u en dat loopt af tot iedereen weg is (open einde). Omdat er in Berlijn geen officiële sluitingstijden zijn kan het voorkomen dat een club tot de volgende avond openblijft, dit komt dan ook regelmatig voor wanneer er optredens zijn van grote DJ helden. 

Bier op straat

Wat wel grappig is om te weten is dat veel studenten en jongeren voordat ze uitgaan al voordrinken, maar dat gaan anders dan in Nederland. Het is in Berlijn heel normaal om bij de dönerboer om de hoek een halva liter bier te kopen en die op te drinken in de metro, taxi of gewoon op straat. Niemand die er raar van zal opkijken. Nadat het biertje is genuttigd word het lege flesje meestal op straat gezet... Het zal je verbazen hoe snel er zwervers in de buurt zijn om het lege flesje te verzamelen. Ze leven namelijk van de statiegeldopbrengsten.

Geen sluitingstijden

Ja, dat is nog het leukste van uitgaan in Berlijn. Het kom iets later op gang dan in Nederland (ca. 01.00u) maar gaat dan ook bruisend de hele nacht door. Officiële sluitingstijden in Berlijn ? Hmm, die zijn er eigenlijk niet, dat bepaalt de community namelijk ! Clubs blijven zomaar tot 07.00u open, en daarna zou je nog door kunnen gaan in de vele after party clubs. Voor de hongerige mensen zijn er dan nog genoeg dönertentjes open waar je kunt ontbijten...

Goedkope prijzen

De entree varieert van niks (kleine clubs), tot € 5,00 (middelgrote clubs zoals de Magnet), rond de € 15,00 voor de duurdere toeristische clubs. Cocktails varieren van € 2,50 (tip: cocktailbar Fogo) tot over de € 10,00 op de Potsdamer Platz. Bier is over het algemeen goedkoper dan in Nederland, met een beetje mazzel krijg je ook nog eens een halve liter ! Gemiddeld is uitgaan in Berlijn dus niet zo duur en ben je hier zeker minder geld kwijt dan in Amsterdam of andere West Europese hoofdsteden.

Na het uitgaan kun je ook gerust een taxi pakken, deze zijn niet echt duur in Berlijn en staan vaak bij de uitgangen van de grotere clubs.

Beste clubs in Berlijn

Klik hier verder voor een overzicht van beste discotheken/clubs in Berlijn.

4-Daagse busreis vanuit Limburg en Eindhoven

Klik hier verder voor reisdatums